Ventriküler Septal Defekt

Ventrikülleri ayıran septumun bir kısmında defekt (delik) olmasıdır. Ventriküler septal defekt (VSD) defektin yerleşimine göre perimembranöz, müsküler, inlet ve outlet olmak üzere dört gruba ayrılabilir.

Defektin büyüklüğüne göre küçük, orta ve büyük VSD tanımı yapılır.

Orta ve büyük VSD li süt çocuklarında oksijenden zengin kan, sol ventrikülden defekt yoluyla sağ ventriküle ve akciğer damar yatağına gider. Böylece sisteme gitmesi gereken kanın bir kısmı akciğere gitmektedir. Sonuçta akciğerde ödem nedeniyle solunum sıkıntısı, hızlı soluma, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonu; kalbe akciğerden dönen kanın artması nedeniyle sol ventrikülün genişlemesi, sol ventrikülün işlevinin bozulması ve sisteme giden kan miktarında azalmanın etkisiyle kalp hızında artış, vücut metabolizmasında artmayı içeren bir kalp yetersizliği tablosuna yol açar. Tüm bunlar çocuğun yeterli kilo almasına ve büyümesine engel olacaktır.

Bu nedenle büyük VSD li bebeklerde, cerrahi olarak defektin kapatılma zamanına kadar kalp yetersizliği tedavisi, enfeksiyonlardan korunma ve büyümenin yeterli seviyede tutulması hedeflenmelidir.

Ameliyat zamanına karar vermede defektin çapı, kalp yetersizliği bulguları, akciğer damar yatağındaki değişimler önemlidir. Kalp yetersizliğine yol açan büyük VSD’ler yaşamın ilk üç-dört ayında kapatılması önerilir. Pulmoner hipertansiyon gelişmemiş orta VSD ler için bir yaşına kadar beklenebilir. Küçük müsküler ve perimembranöz VSD’ler genelde kendiliğinden küçülür ve iki yaşına kadar büyük kısmı kapanır.

Son yıllarda uygun vakalarda anjiyografik yöntemlerle VSD’nin kapatılması uygulamaları artmaktadır.


Çocuk Kardiyoloji

Hastalıklar

ÇOCUK KARDİYOLOJİ
KurumsalProf. Dr. Mustafa Argun
0352 3157700