Akut Romatizmal Ateş

Grup A beta hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu farenjite (boğaz iltihabı) karşı anormal bağışıklık yanıtı sonucu gelişen klinik tablodur.

İnflamatuvar (yangı) lezyonlar kalp, eklem, beyin ve deride bulunabilir.

Kalp tutulumu özellikle endokardı (kalp ve kalp kapakları iç yüzeyi) olmak üzere kalbin tüm tabakalarını etkiler.

Eklem tutulumu genelde büyük eklemlerdedir ve gezici bir seyir gösterir.

Sydenham kore, beyin etkilenmesine bağlı istemsiz hareketler ile karakterizedir.

Cilt bulguları ve cilt altı nodül nadiren görülür.

Akut romatizmal ateş tanı kriterleri, hastalığın yüksek ve düşük sıklıkta görüldüğü ülkelere göre yeniden düzenlenmiştir. Türkiye de hastalığın yıllık insidansı yaklaşık 15/100.000 olduğu tahmin edilmektedir. Buna göre ülkemiz akut romatizmal ateşin yüksek sıklıkla görüldüğü ülkeler içinde yer almaktadır.

Hastalığın tanı aşamasında öncelikle iyi bir ayırıcı tanı yapılmalı, diğer artrit (eklemde yangı) ve kardit (kalpte yangı) yapan nedenler dışlanmalıdır.

Akut romatizmal ateş doğru tanı konulur ve uygun tedavi edildiğinde, romatizmal kalp hastalığı gelişim riski azalacaktır. Ciddi kardit ve tekrarlayan atakları olan çocuklarda mitral ve aort kapakta önemli hasar gelişir.

Ekokardiyografi incelemesi, kardit düşünülen tüm olgularda yapılır. Ayrıca üfürümü duyulmayan ancak akut romatizmal ateş düşünülen olgularda da mutlaka yapılmalıdır. Ekokardiyografide hastalığın bulguları var ise bu bulgular tanı kriteri olarak kabul edilmelidir.

Tedavi yatak istirahati, steroid, aspirin ve kalp yetersizliğine yönelik ilaçları içerir.

Hastalığın tekrarlamasını önlemek için penisilin koruması uygulanır.


Çocuk Kardiyoloji

Hastalıklar

ÇOCUK KARDİYOLOJİ
KurumsalProf. Dr. Mustafa Argun
0352 3157700