Fallot Tetralojisi

En sık görülen siyanotik (morarma) doğuştan kalp hastalığıdır. İki ventrikül arasında büyük bir defekt vardır. Ventriküler septal defekt aortanın hemen altında yer alır. Sağ ventrikül çıkış yolunda ve/veya pulmoner kapakta (akciğere kan taşıyan ana damarın kapağı) darlık eşlik eder.

Akciğere yönlenen kan akımının azalmasına bağlı pulmoner arter (akciğere kan taşıyan ana damar) az gelişmiştir. Sağ ventrikül çıkım yolu darlığı belirgin olanlarda morarmanın şiddeti fazladır. Hastalığın en ağır tipinde pulmoner kapak atreziktir (kapağın kan akışına izin vermeyecek şekilde hiç açılmaması).

Sağ ventrikül çıkım yolu darlığı hafif olan olgularda artmış akciğer kan akımına bağlı kalp yetersizliği kliniği ön planda görülür.

Cerrahi olarak tam düzeltme ameliyatları ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Siyanotik Nöbet

Fallot Tetralojili bebeklerde siyanotik nöbet, genelde kusma, ishal, ateş gibi enfeksiyon bulguları olduğunda artmış adrenerjik aktivitenin etkisiyle görülen ciddi bir durumdur. Sağ ventrikül çıkış yolunda darlığın artması ve diğer mekanizmalar ile morarmada artış görülür.

Bebekler sakinleştirilerek kucağa alınmalı ve diz göğüs pozisyona getirilmelidir. Dakikalar içinde düzelmeyen olgularda maske ile oksijen, damar yolu ile sıvı ve ilaç tedavisi uygulanır.


Çocuk Kardiyoloji

Hastalıklar

ÇOCUK KARDİYOLOJİ
KurumsalProf. Dr. Mustafa Argun
0352 3157700