Çocuklarda COVID-19 ve Multisistem İnflamatuvar Sendrom

COVID-19 pandemisi

2019 yılı son günlerinde Çin’in Wuhan şehrinden etiyolojisi bilinmeyen bazı zatüre vakaları belirlendi. Etken patojen koronavirüs ailesinin bir üyesi olan SARS-CoV-2 (şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2) idi. Hastalık daha sonra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından COVID-19 (coronavirus disease 2019) olarak adlandırıldı. Vakaların dünya genelinde hızla artması üzerine DSÖ, 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan etti.

SARS-CoV2 nedir ?

Koronavirüsler zarflı, tek sarmallı RNA virüsleridir. α, β, γ, ve δ genomik yapılarına göre dört cinse ayrılırlar. Çok çeşitli konak türlerini enfekte edebilmektedirler. α, β cinsleri sadece memelileri enfekte etmektedir. Bazı insan koronavirüsleri üst solunum yolları enfeksiyonundan sorumludur. SARS-CoV-2 ise β koronavirüs ailesinde tanımlanmış yeni bir insan koronavirüsüdür.

Virüs nasıl bulaşıyor ?

Bulaş genellikle solunum damlacıkları ve olgular ile yakın temas sonucu olmaktadır. Kalabalık ortamlar hastalığın yayılması için en uygun zemini oluşturmaktadır.

Çocuklar ve ergenler erişkinlere kıyasla hastalığı nasıl geçirmektedir?

Pandemi boyunca SARS-CoV-2 virüsü çocuk ve ergenleri etkilemiştir. Çoğunlukla çocuk ve ergenler hastalığı yakınma olmadan veya üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerini içeren hafif hastalık olarak geçirmektedir.

Çocukların Covid-19’u neden daha hafif geçirmektedirler?

Çocukların daha fazla mevsimsel koronavirüslerle teması, daha fazla viral enfeksiyon geçirmeleri ve uygulanan çocukluk çağı bazı aşılarının bağışıklık sistemlerini daha aktif tuttuğu ve böylece virüse karşı daha kontrollü ve uygun bir bağışıklık yanıtının geliştiği düşünülmektedir. Ayrıca virüsün hücre içine giriş reseptörü olan ACE-2 nin çocuklarda burun ve akciğerde farklı şekilde ifadesinin, virüsün bu hücrelere girişini sınırladığı düşünülmektedir.

Çocuklarda ve ergenlerde COVID-19 hastalığı ağır geçirme için risk faktörleri nelerdir ?

Doğuştan kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, nörolojik hastalıklar, bağışıklık sistem hastalığı ve obezitesi olan çocuklar ve ergenler daha yüksek oranda hastalığı ağır geçirmektedirler.

Çocuklarda Multisistem İnflamatuvar Sendrom (MIS-C)

SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte olan çocukların küçük bir kısmında MIS-C olarak bilinen ‘’enfeksiyon sonrası inflamatuvar hastalık’’ görülebilmektedir. Çocuklarda SARS-CoV-2 enfeksiyonundan yaklaşık 3-4 hafta sonra görülen MIS-C, COVID-19 hastalığına kıyasla daha şiddetli seyretmektedir.

Ateş, gözlerde kızarıklık, dudaklarda çatlak, kırmızı çilek dili, döküntü, karın ağrısı, ishal, kusma en sık yakınmalardır. Birçok hasta şok kliniği bulgularına sahiptir. Hastaların çoğunda kalp tutulumu belirgindir. Sol ventrikül işlevinde azalma, kapak yetersizliği ve perikardiyal efüzyon görülebilir.

Bu hastaların yoğun bakımda takip ve tedavi edilmeleri gerekir. Tedavi bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar, damar yolundan sıvı, kalp yetersizliğine yönelik ilaçlar ve yakın takibi içerir.


Çocuk Kardiyoloji

Hastalıklar

ÇOCUK KARDİYOLOJİ
KurumsalProf. Dr. Mustafa Argun
0352 3157700