Aort Koarktasyonu

Aort koarktasyonu en sık aortanın inen kısmının başlangıç bölgesinde darlık şeklindedir. Erkeklerde daha sık görülür. Biküspid (iki yaprakçıklı) aort kapağı, aort koarktasyonlu hastaların çoğunda vardır. Aort koarktasyonuna ventriküler septal defekt eşlik edebilmektedir.

Ekokardiyografi veya BT anjiyografi ile aortada darlığın gösterilmesi ile tanı konulur.

Hastaların yaşı ile başvuru yakınmaları arasında bir ilişki vardır. Yenidoğanda şok, süt çocuğunda kalp yetersizliği, oyun çocuğunda üfürüm duyulması ve ergenlerde hipertansiyon kliniğine yol açabilir.

Şok tablosu olan aort koarktasyonlu yenidoğanda tedavi kardiyovasküler desteği ve duktusun açık kalmasını sağlayan ilaç tedavisini içerir. Yenidoğan aort koarktasyonunda cerrahi olarak koarktasyonun tamiri ilk seçenek tedavidir. Bazı vakalarda anjiyografi laboratuvarında balon ile darlığın genişletilmesi işlemi yapılabilmektedir.

Cerrahi olan vakalarda aort koarktasyonunda yeniden daralma olabilmektedir. Bu vakalarda balon anjioplasti ile darlığın giderilmesi kabul görmüş bir tedavi şeklidir.

Ergenlerde aort koarktasyonunun balon ile genişletilmesi veya darlık alanına stent yerleştirilmesi işlemleri yapılabilir.


Çocuk Kardiyoloji

Hastalıklar

ÇOCUK KARDİYOLOJİ
KurumsalProf. Dr. Mustafa Argun
0352 3157700