Atriyal Septal Defekt

Kalpte atriumlar arası septumda farklı bölgelerde defektler (delik) olabilir. Bu defektlerin en sık yerleştiği kısım septumun ortasıdır ki bunlar‘’sekundum atriyal septal defekt (ASD)’’ olarak adlandırılır.

Kızlarda iki kat daha fazla görülmektedir. İzole tek bir hastalık olarak görülebileceği gibi kompleks doğuştan kalp hastalıkları ile birliktede görülebilir.

Atriyal septal defektin daha nadir görülen tipleri primum, sinus venozus ve koroner sinus ASD dir. Atriyumlar arası soldan sağa kan akışına, sağ kalp odacıklarının büyümesine, akciğer damarlarının genişlemesine ve akciğerlere fazla kan gitmesine yol açar.

Geniş atriyal septal defekti olan çocuklarda çabuk yorulma, egzersiz tolerans azalması, büyüme geriliği ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonu gibi semptom ve klinikler bulgular görülebilir.

Küçük sekundum atriyal septal defektler (<5mm) genelde kendiliğinden kapanmaktadır. Kendiliğinden kapanmayan orta ve büyük sekundum ASD anjiyografik yöntemler ile kapatılabilmektedir. Diğer ASD tipleri ise cerrahi yöntemler ile tedavi edilir.


Çocuk Kardiyoloji

Hastalıklar

ÇOCUK KARDİYOLOJİ
KurumsalProf. Dr. Mustafa Argun
0352 3157700